Tulosblogi
Jarmo Manninen & Muutosdraiveri Oy
Onko liukuva budjetointi parempi kuin tilikausikohtainen budjetointi?
Liukuva budjetointi eli rullaava budjetointi on budjetointimenetelmä, jossa budjetti päivitetään säännöllisesti, esimerkiksi kuukausittain tai neljännesvuosittain. Tämä tarkoittaa, että budjetti ei ole staattinen eli tilikausikohtainen, vaan budjetointia tarkistetaan ja päivitetään jatkuvasti vastaamaan muuttuvia olosuhteita ja ennusteita. Liukuvan budjetoinnin etuina mainitaan usein:
1. Joustavuus: Budjetti päivitetään säännöllisesti, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin muutoksiin ja uusien mahdollisuuksien hyödyntämisen.
2. Ajantasaisuus: Koska budjetti tarkistetaan usein, se pysyy aina ajantasaisena ja heijastaa paremmin nykyisiä olosuhteita.
3. Parempi ennustettavuus: Säännölliset päivitykset auttavat parantamaan ennusteiden tarkkuutta ja vähentämään epävarmuutta.
4. Tehostettu päätöksenteko: Ajantasainen budjetti tarjoaa paremman pohjan päätöksenteolle ja strategiselle suunnittelulle.
Näistä edellä mainituista liukuvan budjetoinnin eduista olen täysin eri mieltä. Seuraavassa omat perusteluni sille, että olen edellä kerrotuista jokaisesta edusta eri mieltä:
1. Joustavuus: Ei budjettitavoitteiden pidä joustaa, vaan yrityksen kaiken toiminnan pitää joustaa niin, että budjettitavoitteet toteutuvat. Ei tilikausikohtainen budjetointi estä nopeasti reagoimaan muutostarpeisiin. Uudet mahdollisuudet voidaan hyödyntää myös tilikausikohtaisessa budjetoinnissa.
2. Ajantasaisuus: Ei budjettia pidä muuttaa sen mukaan kuin on tuloslukujen toteutumat. Jos budjettitavoitteet aina muuttuvat, niin yrityksen resurssien toiminnan tehokkuuden eikä kapasiteetin käyttöasteen ei tarvitse toteutua korkeana.
3. Parempi ennustettavuus: Ei ennustettavuus parane sillä, että ennustetta muutetaan jatkuvasti. Jatkuva ennusteiden muuttaminen osoittaa, että ennusteiden perusteet ovat väärät.
4. Tehostettu päätöksenteko: Ei päätöksenteko tehostu sillä, että budjetti muuttuu jatkuvasti. Tilikausikohtaisessa budjetoinnissa toteutuneita tuloksia pitää määrävälein esim. kahden viikon jaksoissa tai kuukausittain verrata budjettitavoitteisiin ja raportoida poikkeamat. Yrityksen taloudellisen johtamisen tuloksien raportointi pitää olla sellaisella tasolla, että raportoinnista saadaan selville juurisyyt poikkeamiin ja niiden perusteella pystytään tekemään oikeanlaiset korjaavat toimenpiteet.
Liukuva budjetointi vaatii paljon enemmän resursseja hallintoon ja teknologiaa kuin tilikausikohtainen budjetointi, mikä lisää turhaan taloushallinnon kustannuksia.
Kuten varmaan edellä olevan tekstin perusteella olet huomannut, niin olen ehdottomasti tilikausikohtaisen budjetoinnin kannattaja.
Kannustan sinua jakamaan sosiaalisessa mediassa tätä blogikirjoitustani. Jos sinulla on mielessä ehdotuksia seuraavien blogikirjoituksien aiheista, niin otan niitä vastaan mielelläni.
Toivon, että kiinnostuit tästä asiasta ja jaksat olla jatkossakin mukana.
Olen kirjoittanut yrityksen taloudellisen johtamisen edellytyksien luomisesta neljää kirjaa ja niitä on saatavissa hyvin varustelluista kirja- ja verkkokirjakaupoista Suomessa esimerkiksi BoDilta (Books On Demand) osoitteesta:
https://kirjakauppa.bod.fi/catalogsearch/result/?q=jarmo+manninen
Mikäli tarvitset yrityksesi tuloksen kehittämisessä apua, niin minulta löytyy ratkaisut kaikkiin yrityksien tilanteisiin ja kaikkien toimialojen yrityksille esimerkiksi kaupanalan, palvelualan, tuotannollisille ja logistiikan yrityksille. Tarkemmin ratkaisuista löydät tietoa osoitteesta:
https://www.muutosdraiveri.fi/palvelut
Otathan rohkeasti yhteyttä.
Jaa blogipostaus / share a blog post
Tulosblogi








Profit Blog







